Už z názvu je patrné, že se jedná o potraviny, příznivě ovlivňující funkčnost mozku. A přestože si to možná ani neuvědomujete ale i mozek by měl být zdravý a péče o něj by měla být vaší rutinní záležitostí. Mozek stejně jako sval, potřebuje ke svému zvýšení výkonu pravidelné cvičení a vhodnou stravu. Cvičit mozek můžete křížovkami, sudoku nebo se začněte učit nový jazyk. Pokud jde o stravu, neměly by vám v jídelníčku chybět tyto potraviny:
- Ryby
Ryby obsahují vysoké množství omega-3 mastných kyselin, které příznivě ovlivňují správnou funkčnost mozku. Nejvyšší podíl omega-3 má losos, tuňák, sardinky a makrely.
- Hořká čokoláda
Pokud se bavíme o hořké čokoládě, máme na mysli velmi kvalitní čokoládu, která obsahuje minimálně 70% kakaa. Čokoláda obsahuje antioxidanty, které zvyšují paměť, a podporuje růst neuronů.
- Oříšky a semínka
Tyto potraviny obsahují vysoké množství omega-3 mastných kyselin a antioxidantů. Oříšky jsou zdrojem vitamínu E, který chrání buňky před oxidačním stresem způsobený volnými radikály. Tyto látky převážně obsahují slunečnicová semínka, mandle, lískové ořechy či makadamové ořechy.
- Brokolice
Tato často podceňovaná zelenina, je výborným zdrojem glukosinolátů, které se v těle přeměňují na isothiokyanáty. Ty snižují riziko neurodegenerativních onemocnění. Brokolice mimo jiné obsahuje i vitamín C, který pomáhá zvýšit imunitní systém. Brokolice by se měla konzumovat jak v syrovém, tak v tepelně upraveném stavu.
- Sója
Sója je bohatá na polyfenoly. Jedná se o skupinu antioxidantů. Polyfenoly snižují riziko výskytu demence a snižují procesy stárnutí. Důležité je konzumovat sóju ve fermentované podobě. Takto upravená, je pro tělo lépe stravitelná a získá více prospěšných látek. Fermentovanou sóju můžete najít v kvalitních sójových omáčkách, v tempehu či misu. Převážně se jedná o suroviny, používané v asijské kuchyni, naštěstí se k nám tyto potraviny pomalu dostávají a proto není těžké je sehnat.